Europa heeft voor 2020 als kerndoelstelling dat 75% van de bevolking tussen 20 en 64 jaar werkzaam is. Momenteel zijn in de EU 23 miljoen mensen werkloos, zo’n 10% van de beroepsbevolking. Om een groeiende en concurrerende economie te behouden, zijn er meer banen nodig. Bovendien krimpt vanaf 2012 de bevolking van arbeidsgeschikte leeftijd. Als men de sociale zekerheid in stand wil houden, moeten er meer mensen aan de slag. Daartoe worden onder meer hervormingen voor flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt (‘flexicurity’) voorgesteld. Deze maatregelen hebben effect op het handelen op, en denken over, onze nationale arbeidsmarkt.
Het dagelijks bedrijfsleven ondervindt als geen ander de dynamiek van de (inter)nationale arbeidsmarkt. Ondernemers moeten snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Dat vraagt om flexibiliteit en inzet van personeel. De flexibiliteit van personeel blijkt uit de steeds groter wordende groep zzp’ers, payrollers, contractors en andere personen in de flexibele schil. Ook de werkplek wordt steeds meer plaats en tijd ongebonden, hetgeen nieuwe uitdagingen met zich brengt op het terrein van organisatie van arbeid. Het arbeidsrecht als zodanig speelt bij dit alles een cruciale rol. De centrale vraag is of de beschermingsfunctie van het arbeidsrecht uit het begin van de vorige eeuw nog actueel is en in hoeverre economische doelstellingen en sociaal beleid via het arbeidsrecht gereguleerd (kunnen) worden.
In het vak ‘Arbeid en Onderneming’ zullen de belangrijkste themata op het terrein van het (inter)nationale arbeidsrecht in de dagelijkse ondernemingspraktijk worden uitgediept, te weten: de (kwalificatie van) de arbeidsovereenkomst, de (in- en externe)flexibele organisatie van arbeid (zzp, payrolling, contracting), het ontslagrecht, de (eenzijdige) wijziging van arbeidsvoorwaarden, de (internationale aspecten van) overgang van onderneming en het collectief arbeidsrecht. Het collectief arbeidsrecht behelst onder meer de (totstandkoming van de) cao en de rol van de medezeggenschap binnen een onderneming. Tot slot zal in het kader van de ‘zieke werknemer’ aandacht worden geschonken aan de Ziektewet, de Wet WIA(WAO) en de daaruit voortvloeiende re-integratieverplichtingen van werkgevers en werknemers. Kortom, alle arbeidsrechtelijke onderwerpen die in het bedrijfsleven aan de orde zijn, passeren de revue.
De genoemde themata worden niet alleen aan diepgaande juridische analyses onderworpen, maar zullen ook steeds vanuit andere disciplines worden belicht, zoals arbeidseconomie, rechtseconomie, arbeidspsychologie en rechtssociologie.
Omdat niet zelden arbeidsrechtelijke geschillen tot procedures leiden, vindt in dit blok tevens een moot court plaats. Aan de hand van een of meer dossiers zal in de rechtbank een zaak worden bepleit, waarmee argumentatieve en mondelinge vaardigheden worden geoefend en getoetst.